Prečítajte si, ako orech kráľovský (Juglans regia) dokáže posilniť organizmus a pomôcť pri vyčerpanosti, ako ukľudní zapálené a opuchnuté sliznice, pomôže pri silnej menštruácii.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je MUDr.Jana Kuchárová a RNDr.Ondrej Chreňo, PhD. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom orecha:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)

Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Orech kráľovský (Juglans regia)  je naozaj majestátny, kráľovský strom s nádherne voňajúcimi listami. Stačí jeden odtrhnúť, trochu pomrviť a ovoňať. U nás kedysi nerástol, pochádza zo západnej Ázie, k nám ho pravdepodobne priniesli Rimania. Jeho plodmi sú známe vlašské orechy,  jeden dospelý strom môže mať úrodu až 50 kg orechov. Na liečivé účely zberáme mladé orechové listy, potom oplodie orechov, kým je ešte zelené, liečivé sú aj samotné orechy a kôra stromu.

Aké liečivé látky obsahuje orech ?
Obsahuje veľké množstvo liečivých látok: alkaloidy, taníny, polyfenoly, saponíny, flavonoidy, srdcové glykozidy a steroidy. Z nich mnohé majú silné antioxidačné účinky, ktoré sú prevenciou proti nebezpečným ochoreniam alebo majú silné protizápalové a protirakovinové účinky, ako napríklad juglón.
Veľké množstvo omega 3 a omega 6 mastných kyselín, nachádzajúcich sa v plodoch, zabraňujú vzniku ischemickej choroby srdca.

Orech posilňuje celý organizmus a pomáha pri vyčerpanosti, čistí krv a zlepšuje krvotvorbu. Posiľňuje činnosť imunitného systému. Využíva sa pri chorobách žalúdka a čriev. Zastavuje každé krvácanie a ukľudňuje opuchnutú sliznicu. Pomáha tiež pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii. 

Orech lieči mnohé kožné ochorenia:
Orechové listy majú silný protizápalový a baktericídny účinok, používajú sa preto na liečenie zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Znútra i zvonka nimi liečime kožné zápaly, akné, seboreu, chrastavé a svrbivé ložiská na hlave a pri nechtoch, hnisajúce rany a vredy. Pomáhajú aj pri hyperhydróze (nadmernom potení najmä nôh a rúk).
Ak sa spálime od slnka, použijeme silný orechový odvar na potieranie spálených miest. Takýto orechový odvar pomáha aj pri liečbe akné, pretože dokáže vyhubiť baktériu Propionibacterium acnes, ktorá toto ochorenie vyvoláva (zohráva dôležitú rolu v patofyziológii vzniku akné).

Orech na liečbu artritídy (reumatického zápalu kĺbov):
Čaje a prípravky z orecha tíšia zápal, opuch i bolesť pri reume. Zlepšujú fungovanie väzív a kĺbov. Pozitívne pôsobia na kosti, kde ich osteoblastický účinok pomáha zachovať kostnú hmotu.

Orech pomáha pri zlom trávení:
Čaj z orecha mierni bolesti žalúdka, zastavuje plynatosť a hnačku a môžeme ho užívať aj pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde, kde v kombinácii s inými liečivými rastlinami výrazne pomáha udržať tieto autoimúnne ochorenia pod kontrolou

Orechová tinktúra a orechová masť:
Orech je výborný na zapálené ďasná a bolesti zubov, ktoré si potierame s pripravenou tinktúrou. S touto tinktúrou môžeme vyliečiť aj bolestivé hemoroidy alebo si s ňou natierame aj vlasovú časť pokožky na podporu rastu vlasov. 
Ak máme nežiadúcu pigmentáciu kože, napríklad hnedé škvrny ma koži, orechovou tinktúrou dokážeme navrátiť jej prirodzený vzhľad. Polyfenoly obsiahnuté v orechu totiž znižujú tvorbu melanínu, ktorý sa podiela na tvorbe škvŕn.
S orechovou masťou, ktorú si pripravíme, môžeme potierať zapálené prínosové dutiny (pri sínusitíde), zdurené lymfatické uzliny, či krvácajúce hemoroidy.

Zápar z orechových listov používame pre ich silné protizápalové účinky aj pri očných zápaloch, pri angíne, astme, pri kašli a pri zvýšenej teplote. Zápar môžeme použiť aj na ústnu hygienu, proti tvorbe áft a povlaku na jazyku a v ústach.

Príprava záparu na unavené oči a očný zápal:

Vysušené orechové listy povaríme dve minúty vo vrelej vode a ešte ich necháme vylúhovať 20 minút. Po vychladení zápar prefiltrujeme cez čisté plátno. Do záparu ponoríme gázové štvorčeky a priložíme ich na zavreté očné viečka približne na 10-20 minút. Toto opakujeme viackrát denne, môžeme použiť ten istý zápar, ktorý vždy trochu prihrejeme.


Účinnosť orechových listov, oplodia a plodov potvrdená vedeckými inštitúciami:

Silné protizápalové účinky orechových listov boli porovnávané so známym syntetickým liekom indometacínom na myšiach a zistilo sa, že orechový extrakt je rovnako účinný ako indometacín, nemá pritom, na rozdiel od indometacínu, žiadne nežiadúce vedľajšie účinky.

V mnohých odborných prácach bol zistený silný antimikrobiálny účinok extraktov z listov a oplodia orecha. Orechové extrakty likvidujú vírusy, baktérie, kvasinky aj parazity. Napríklad extrakt z oplodia orecha je účinný proti vírusu herpex simplex a zabíja celý rad G pozitívnych a G negatívnych baktérií, ktoré spôsobujú mnohé ľudské ochorenia. 

Juglón, ktorý sa nachádza v listoch a oplodí orecha potláča tri kľúčové enzými baktérie Hylicobacter pylori, ktorá sa nachádza u niektorých ľudí v žalúdku a môže vyvolať zápal, vredy alebo aj rakovinu žalúdka. Ináč povedané, pravidelným pitím čaju z orecha zabránime, aby sa táto baktéria rozmnožila a rozrástla a spôsobila nebezpečné žalúdočné ochorenia.

Extrakty z listov alebo kôry orecha môžeme použiť tiež v liečbe vaginálnych infekcií, keďže spoľahlivo potláčajú rast mnohých baktérií a kvasiniek rodu Candida a Cryptococcus.

Orech na zlepšenie stavu cukrovky 2. typu:
Vodné extrakty orechových listov znižujú hladinu cukru v krvi, pretože obsahujú polyfenoly, ktoré potláčajú tvorbu glukózy v tele inhibíciou enzýmu alfa-glukozidázy (sacharázy), ktorý tak nemôže rozložiť kupovaný cukor a sladkosti na glukózu a tým nám glukóza v krvi nestúpa.

Diabetické potkany kŕmili krmivom s obsahom listov orecha v dávke 185 mg na kilogram telesnej hmotnosti a bola dosiahnutá nielen znížená hladina glukózy v krvi ale aj čiastočná regenerácia beta buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín.
Bolo tiež zistené, že orechové extrakty sú účinné pri liečbe diabetickej nefropatie (poškodenie obličiek pri cukrovke) a môžeme ich tak použiť ako prevenciu pred týmto ochorením.

Orech na liečbu Alzheimerovej choroby a psychických problémov:
Prípravky z orecha priaznivo vplývajú na nervovú sústavu a zvyšujú kognitívne funkcie ako je pozornosť, pamäť, myslenie. Používajú sa aj na prevenciu a liečbu depresívnych stavov. Výrazný antidepresívny účinok orecha bol potvrdený aj na potkanoch.
Extrakty z orecha obsahujúce polyfenoly pomáhajú liečiť Alzheimerovú chorobu. Dokážu rozkladať amyloidný beta-proteín v mozgu zodpovedný za vznik tejto choroby. Kyselina gallová nachádzajúca sa v orechových extraktoch potláča enzýmy acetylcholínesterázu, cholínesterázu a butyrylcholínesterázu a chráni tak acetylcholín pred štiepením. Výsledkom je znížené riziko vzniku neskorej Alzheimerovej choroby, keďže sa amyloidný beta-proteín neukladá v mozgu a nevytvára tak senilné plaky, ktoré sú príčinou tejto choroby. Keďže liečivé zložky orechových extraktov majú aj silné protizápalové účinky, dokážu priamo tlmiť zápal prítomný v mozgu pri Alzheimerovej chorobe.

Protirakovinové účinky orecha:
Listy a plody orecha majú aj protirakovinové účinky, hlavne pri rakovine prsníka a hrubého čreva. Juglón prítomný v listoch je cytotoxický a dokáže potláčať nádorový proces v črevách potkanov. Bol skúmaný aj na ľudských rakovinových bunkových tkanivách, kde dokázal potlačiť rast rakovinových buniek hrubého čreva. Juglón potláča aj rast nádorových buniek prsníka, kože, pľúc, prostaty, pankreasu, žalúdka, močového mechúra, krčka maternice a vaječníkov. Pri rakovine prsníka má juglón silnejšiu cytotoxickú aktivitu ako syntetický  tamoxifen, chemoterapeutikum, ktoré sa používa na liečbu niektorých zhubných nádorových ochorení.
Ďalšia látka polyfenol pedunkulagin sa mení v tráviacom trakte na biologicky aktívne látky s názvom URO (urolitíny). Tieto látky po vstrebaní cirkulujú v krvi a ukladajú sa do orgánov, hlavne do prostaty a hrubého čreva. Majú protirakovinové účinky, zastavujú delenie rakovinových buniek a spôsobujú ich zánik. URO-A, Iso URO-A a URO-C majú najsilnejší účinok pri rakovine prostaty.
Ďalší polyfenol juglanín tiež zastavuje rast nádorov a znižuje prítomnú zápalovú reakciu. Jeho cytotoxické účinky sa potvrdili pri rakovine prsníka, pľúc a kože.




Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

spracovali: 
MUDr.Jana Kuchárová, 
RNDr.Ondrej Chreňo, PhD.